Čím topit v zimě? Brikety šetří čas i peníze

10.9.2017 Josef Řezníček

picture

Podzimní chladné počasí udeřilo plnou silou a topná sezóna je v plném proudu. Doplácet za topení elektřinou se nikomu nechce a tak mnoho domácností přitápí v kamnech či v krbech. Přemýšlíte čím topit, tak aby to stálo málo peněz a málo námahy?

Přitápění v kotli či v krbu je v rodinných domech a někdy i v bytech samozřejmostí. Nejen, že se takto dá uspořit na energiích, ale také je na praskající oheň krásný pohled a vytváří útulnou a uklidňující atmosféru. Na uhlí můžeme rovnou zapomenout, je s ním spoustu starostí, špíny a popela a navíc stojí stejně, jako brikety.

Nejlevněji vyjde dřevo

Pokud si koupíte dřevo přímo z lesa, od lesníka, jeden kubický metr vás vyjde na pár stokorun. Pokud si dřevo koupíte již naštípané, vyjde vás zhruba na 1 000 Kč/m3. Dejte si ale pozor na tzv. sypaný kubík, který vám prodejce nasype! Je sice na první pohled levnější, ale ve finále vyjde dráž, protože ho je často méně než polovina kubického metru.

Nechcete pořád přikládat?

Pokud topíte dřevem, bohužel je nutné často přikládat. Z hlediska časové úspory je výhodnější vsadit na brikety, kdy ty nejvýkonnější hoří až 9 hodin. Brikety jsou lisované z různých typů dřeva a podle toho se liší i jejich vlastnosti. Dělíme je na brikety pilinové a kůrové.

Pilinové se nejčastěji vyrábí ze smrkového dřeva (z odřezků, které při výrobě nábytku nezpracujeme). Smrkové dřevo se slisuje do brikety a drží při sobě díky smůle. Kůrové brikety jsou tmavší, dražší a je z nich více popela. Existují také další typy, například prachové brikety, které si vyrábějí z prachu při broušení dřeva – ty už ale dnes ustupují. Nástroje jsou dnes tak přesné, že dřevěného prachu vzniká velmi málo. Setkáte se i s dalšími typy, jako jsou například brikety ze slunečnicových slupek, které sice skvěle hoří, ale zanáší a mohou zničit kotel.

Co to jsou noční brikety?

Čím tvrdší dřevo se na výrobu briket použije, tím déle hoří. Z toho důvodu je u každých briket jiný časový údaj. Dřevo z listnatých stromů, které je tvrdší, však většinou hůře drží při sobě a proto se pro výrobu nočních briket vyrábí mixované brikety z jehličnanů a listnáčů. Tyto brikety pak hoří i 9 hodin a proto se jim říká noční. Před spaním přiložíte a ráno vstáváte do příjemně vyhřátého bytu.

Jak poznat kvalitní brikety?

Brikety musí být suché, jinak zanáší kotel. Zkontrolujte také, jestli jsou čisté a neobsahují žádné příměsi, kameny či třeba zbytky lepidla. Pokud ano, reklamujte je. Nejen, že se hůře podpalují a více čoudí, ale postupem času mohou váš kotel úplně zničit.

Zbylé dřevo využíváme na výrobu briket i u nás a zakládáme si na tom, že se jedná jen o čisté a řádně vysušené dřevo. Pokud máte o brikety zájem, neváhejte vyzkoušet ty naše.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu