Dřevěná podlaha a dítě: Jde to dohromady?

13.11.2018 Josef Řezníček

picture

Pro naše ratolesti chceme to nejlepší, a proto se zamýšlíme nad každým kusem nábytku a vybavení našeho domova, jestli je pro dítě vhodné a bezpečné. Pokud například právě stavíte nebo rekonstruujete dům, není od věci zamyslet se nad tím, jaká podlahová krytina je pro dítě nejvhodnější – protože právě tam vaše dítě ze začátku stráví nejvíce času.

Koberec je hebký, ale…

Koberec vypadá jako skvělá varianta, nicméně často se promění v noční můru. Dítě se počůrá, vyleje pití, upadne mu jídlo a nám zbyde flekatý koberec a mastné účty za jeho profesionální čištění. Pořiďte dítěti pouze malý koberec, třeba nějaký hrací, s autíčky, který snadno vyperete a raději jej umístěte na jiný typ podlahy.

Vinyl škodí zdraví

Nenáviděné lino by dobrovolně do bytu nedal nikdo, jenže bohužel, dnešní modernější varianta, vinylové podlahy, není o moc lepší. I když vyhovuje daleko přísnějším normám než v minulém století, pořád se jedná o podlahu chemickou, která obsahuje změkčovadla plastů, ftaláty. Tyto látky se z podlahy vylučují třeba i deset dalších let, například když zatopíme. A mohou způsobovat zdravotní problémy, alergie, neplodnost a v nejhorším případě i rakovinu. Vinylová podlaha nevadí v administrativních budovách, ale do bytu k dítěti rozhodně nepatří.

Jaké jsou další varianty?

Dlažba je sice krásná, snadno se udržuje, ale nepůsobí útulně, studí a třeba do obýváků či do dětského pokoje se rozhodně nehodí. Jednou z variant je podlaha laminátová, která často láká nízkou cenou a sympatickým vzhledem. Jenže bohužel se na ní tvoří chuchvalce prachu a ještě toho příliš nevydrží. Stačí, když dítěti upadne hračka, rozbije hrníček nebo s něčím třískne o zem a rýha je na cestě. A po jednom vylitém čaji se laminátovka zvlní.

Vyplatí se investice do dřeva?

Jasně, dřevěná podlaha není úplně levná a proto máme strach do ní investovat, aby se nám hned neponičila. Jenže se jedná o přírodní materiál, který svědčí zdraví, dobře se po něm chodí a navíc nádherně voní a udržuje útulnou atmosféru. Volte však raději podlahu olejovanou, než lakovanou. U lakované je totiž zásadní problém v tom, že když se na ní objeví škrábanec, musíte ji přelakovat celou. U olejované podlahy je to jednodušší, poškrábané místo olejem jednoduše přetřete a je po problému. Takže si dítě může v klidu hrát, aniž byste se museli strachovat, že něco upustí.

Jak je to s vylitými tekutinami?

Ať už se dítě na podlaze počůrá, nebo se mu podaří vylít pití, nemusíte se bát, že to dřevěná podlaha nepřežije. Stačí, když místo vytřete a je po problému. Tekutina nikam nezateče, protože do spár umisťujeme tekutou gumu, skvělý výrobek, který nic nepropustí. Takže se nebojte a vyberte si dřevěnou podlahu, která se vám líbí. A v interiéru vám bude krásně.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu