Jak se vyvíjely podlahové trendy?

24.7.2018 Josef Řezníček

picture

Při zařizování interiéru vybíráme jednotlivý nábytek či podlahu tak, aby se nám líbil a co nejvíce zapadal do interiéru. A samozřejmě se často necháme ovlivnit i trendy současného bydlení. Podívejte se s námi, jaké trendy vládnou nyní a jak se vyvíjely?

Za minulého režimu dřevěným podlahám kralovaly parkety z dubu a jasanu, které po revoluci plně nahradil buk. Bukové dřevo totiž svým charakteristickým, jemným povrchem bez suků perfektně sedělo k modernímu, chladnému stylu 90. let. Bukové dřevo bylo jeden čas téměř všude a pak se okoukalo a úplně zmizelo.

Milovníci luxusu přesedlali na ořechové dřevo, které však nebylo díky své ceně úplně pro každého. A opět se dostal do hry dub, který se na výsluní drží do dneška.

Proč zrovna dub?

Dubové dřevo má spoustu výhod. Je krásné, sukovité a výrazně členité, což perfektně zapadá do trendy rustikálního stylu. Sladíte ho nejen s venkovským stylem, ale i s moderními minimalistickými styly.

Jeho vzhled je možné různě měnit. Mořením dosáhnete celé řady barevných odstínů a využít dubová prkna můžete ve světlých i tmavých interiérech. Poslední dobou je však mnohem oblíbenější metoda čpavkování, která dodává dřevu luxusní, nafialovělý vzhled, jaký běžně mívá drahé ořechové dřevo.

Světlá nebo tmavá?

Tmavá podlaha je synonymem luxusu, čemuž odpovídá i cena. Vypadá sice nádherně, ale musíme velmi dobře promyslet, kam ji umístíme. V malých a málo prosvětlených prostorech bude vypadat smutné a ponuře, patří tedy proto jen do velkých a dostatečně světlých interiérů. Spoustu lidí odrazuje také údržba – na tmavé podlaze je totiž vidět každé smítko.

Většina lidí proto volí zlatou střední cestu, středně světlé podlahy, které nejsou tolik náročné na údržbu a hodí se všude. Moderní jsou i úplně světlé podlahy, které si oblíbili zejména zastánci skandinávského stylu, který se vyznačuje bílými, šedými a krémovými neutrálními odstíny. A samozřejmě přírodními materiály v interiéru.

Kvalitní nášlapná vrstva

To, že je dubové dřevo tím nejoblíbenějším materiálem pro dřevěné podlahy se bohužel odráží i v jeho ceně, která neustále roste. Někteří výrobci, aby nemuseli cenu zvyšovat, zmenšují nášlapnou vrstvu podlahy, což je bohužel naprosto nevhodné řešení, protože podlaha pak ztrácí na kvalitě. Není ji pak prakticky možné přebrousit a hrozí, že nevydrží. U nás je nášlapná vrstva stále stejná, volíme pouze užší prkna, aby podlaha byla cenově přijatelná.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu