Jak sladit dřevěnou podlahu a schody?

8.3.2017 Josef Řezníček

picture

Při úpravách interiéru málokomu rodinný rozpočet dovolí rekonstruovat všechno najednou a pak při postupných obměnách narážíme na jeden problém. Nedaří se nám sehnat stejné materiály tak, aby nám všechno ladilo. Třeba pokud chceme s novou dřevěnou podlahou sladit i schody.

Krásná, dřevěná podlaha není zrovna levný špás, a pokud si k ní chceme posléze pořídit i schody, často se potýkáme s problémem, jak najít stejný odstín, tak aby to ladilo a zároveň byly schody plně funkční.

Neváhejte se obrátit na nás, dřevo je naším koníčkem a příjemný design dřevěného interiéru ještě větším. Najdeme přesně takový odstín, aby vaše schody perfektně k podlaze ladily a nejen to – také aby se po nich pěkně šlapalo a nevrzaly.

Betonová konstrukce?

Pokud budeme pokládat schody na betonovou nosnou konstrukci, schody vyjdou levněji, protože v tomto případě stačí pouze výška dřevěné vrstvy 15 mm. Na beton položíme dřevěnou vrstvu a pomocí speciální frézky uděláme nos tak, aby byl schod z jednoho kusu a nebyl na hraně lepený. Z naší zkušenosti totiž víme, že na lepených schodech stačí lehce zakopnout a část schodu je pryč.

Kovová konstrukce

Pokud schody pokládáme na kovovou konstrukci, která není nosná, schod musí být silnější, a proto ho vyrábíme o síle 40 mm, tak aby unesl i urostlejšího člověka nesoucího pytel cementu. Tenčí schody nevyrábíme, protože nechceme, aby někdo upadl a ublížil si. Zkrátka moc dobře víme, že designové schody jsou fajn, ale když se po nich nedá chodit, za moc to nestojí.

Mezi posledním schodem a podlahou musí být plynulý přechod, tak aby interiér vypadal co nejpřirozeněji a nebyl rušen žádnou mezerou či přechodovou lištou.

Jak schody správně měřit?

Pokud máte rovné schody, k výrobě nášlapů nám stačí rozměry. Pokud máte ale schody točité, vždy je lepší vyrobit šablonu, třeba ze starého lina. I se sebelepším digitálním úhloměrem se vám totiž snadno může stát, že se o milimetr spletete.

A pak to nevypadá dobře. Pomocí šablony máme naprostou jistotu, že vyrobený dřevěný nášlap bude přesně sedět a vám se po něm bude hezky chodit. Pokud není domácí kutilství váš koníček, nášlapy položíme za vás tak, abyste to měli bez práce a užívali si jen příjemné chůze a sladěného, designového interiéru.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu