Jaký je rozdíl mezi lepenou a dřevěnou podlahou?

20.3.2018 Josef Řezníček

picture
Uvažujete nad nákupem dřevěné podlahy a přemýšlíte, jestli ji k podkladu přilepit, nebo vyzkoušet pokládku plovoucím způsobem? Mezi oběma metodami jsou určitě rozdíly – pokud je podlaha pouze dočasná, při plovoucí variantě ji v případě potřeby snáze rozeberete. Na druhou stranu, pokud plánujete podlahové topení, musíte zvolit pokládku lepením. Připravili jsme pro vás hlavní rozdíly, které vám výběr usnadní.

 

Pokud pokládáme plovoucím způsobem, využíváme mechanických zámkových spojů, které jednotlivá prkna mají a ty do sebe zacvakneme. Podlahu nepřipevňujeme k podkladu ani ke stěnám. Pokládka je v porovnání s lepením o něco levnější a rychlejší a daleko lépe se rozebírá, takže se vyplatí například do míst, kde podlaha bude pouze dočasně. Plovoucí podlaha si vyžaduje absolutně rovný povrch, proto rovnost před pokládkou změřte a případně vyrovnejte.



Lepená podlaha je tišší

Plovoucí způsob má jednu velkou nevýhodou. V případě, že se v místnosti změní teplota či vlhkost, plovoucí podlaha odpoví vrzáním a lupáním. To se v případě pokládky lepením nestane. Proto tedy do míst, která jsou na změny teplot náchylná, jako jsou třeba chaty, volte spíš způsob lepením. Pokud uvažujete nad podlahovým topením, podlahu na něj musíte nalepit, jinak nebude dostatečně hřát. Lepení má výhodu i v tom, že povrch nemusí být úplně rovný.

Dřevěná podlaha a krb?

Pokud máte v místnosti krb a přemýšlíte, jestli je volba dřevěné podlahy bezpečná, doporučujeme vsadit na pokládku lepením. Podlahu před krbem zmenšíme a vložíme do ní odolné, kalené sklo, které se navíc snadno udržuje. Lepidla, kterými se podlaha lepí, vyhovují těm nejpřísnějším podmínkám pro ochranu zdraví i životního prostředí, nezapáchají a mají dlouhou životnost.

Rozdíly jsou i v dilataci

Dávejte pozor také na dilatace, při pokládce plovoucím způsobem musí mít 1 až 1,5 cm, s tím, že pokud je místnost na délku delší než 7m, dilatace musí být i v prostoru. Při pokládce lepením mohou být dilatace menší, stačí 0,5 až 1,5 cm s délkou místnosti až do 11 metrů.

Současný trend: lepení

Přestože dříve se pro lepení rozhodovalo málo lidí a většinou pouze ti, kteří chtěli podlahové topení, dnes se tento způsob díky svým výhodám dere na výsluní a začíná převažovat.
foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu