Můžu mít dřevěnou podlahu, když mám psa?

7.12.2018 Josef Řezníček

picture

I když je pes nejlepší přítel člověka, když nemáme zahrádku a bydlí s námi v bytě, často dovede nadělat pěknou neplechu. Proto si každý kus nového nábytku a vybavení do bytu raději dopředu rozmyslíme – tak aby ho pes nezničil, ale také, aby se nezranil.

Jaký typ podlahy je pro psa nejlepší?

I když už náš pes není štěně, i tak musíme počítat s tím, že občas udělá loužičku. Navíc, i ten nejméně chundelatý pes sem tam nějaké chlupy pustí a proto koberec není úplně vhodnou volbou, pokud nejsme připravení ho každou chvíli nechat vyčistit.

I když je v poslední době populární vinyl, pořád je to chemická věc obsahující ftaláty, která, ač splňuje přísné normy, škodí zdraví. Zbývají nám tedy dvě varianty. Dlažba, dřevo nebo laminát. Laminát můžeme vyloučit hned – ten je na škrábance náchylný, navíc se na něm usazuje prach. Dlažba je studená a neosobní. Takže jak je to s tou dřevěnou podlahou?

Malí pejsci podlaze neublíží, na větší se připravíte

Pokud je váš čtyřnohý miláček jorkšír, čivava, nebo jiný malinký pes, nemusíte nic řešit. Pokud je váš pes střední až vyšší, už je potřeba myslet na pravidelné zastřihování a broušení drápků. Důležitý je i povrch, nevolte lakovanou podlahu! Pejskovi to bude klouzat, a když podlahu poškrábe, musíte ji obrousit a přelakovat celou – nebo počkat, až těch škrábanců bude více. Vsaďte proto na olejovanou podlahu, která psovi bude na chůzi příjemnější, a navíc na ní škrábance téměř nejsou vidět. A pokud se i přesto rýha objeví, jednoduše vezmete hadr s olejem a místo s ním přetřete. A je po starostech!

A co když se na podlahu vyčůrá?

Pokud pes udělá na podlaze loužičku, vytřete ji co nejrychleji. Nemějte obavy, že by moč mohla někam zatéct a poškodit podlahu. Do spár používáme tekutou gumu, u které nehrozí, že by do ní nějaká tekutina mohla zatéct.

Pejsek hezké podlaze nebrání

Nebojte se pořídit si dřevěnou podlahu, když máte psa. Stačí jen nezapomenout na volbu olejovaného povrchu, který budete muset doplňovat o něco častěji, než kdybyste psa neměli. Olejovaná podlaha, ale s sebou nese celou řadu výhod – krásně se po ní chodí, protože vám žádná bariéra nebrání v přímém kontaktu se dřevem.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu