Nemoci dřeva a jak proti nim bojovat

12.2.2017 Josef Řezníček

picture

Dřevo je krásný, živý materiál, který dýchá a přináší pohodovou atmosféru. Ale jako každý živý materiál mu bez péče hrozí nemoci a brzké opotřebování. O dřevo se zkrátka musí pečovat, aby nezplesnivělo, neztrouchnivělo a nezkroutilo se. Špatně vysušené, vlhké dřevo je totiž pastvou pro plísně, dřevomorky a postupnou degradaci materiálu.

Dřevomorka

Největším postrachem je bezesporu dřevomorka, která, když dřevo napadne, nezbývá než napadený kus vyhodit. Nejčastěji se s ní setkávají chalupáři, ale výjimkou není její výskyt ve sklepech a ve všech vlhkých místnostech.

Dřevomorka je houba, která rozkládá dřevo jehličnatých i listnatých stromů. Roste při teplotách od 3 do 26° C a od vlhkosti dřeva 18 - 20 %. Dřevomorka je na první pohled nenápadná, ale šíří se velice rychle a dřevo po jejím nájezdu rychlé mění barvu a ubývá, prakticky zčerná.

Proti dřevomorce se bojuje velice složitě. Napadené dřevo je nutné vyhodit a spálit, aby se houba dál nešířila, ačkoliv její spory i přesto zůstávají ve vzduchu. Dále je nutné snížit vlhkost prostor a odvlhčit a chemicky ošetřit nenapadené dřevo.

Červotoč

Další zkázou pro nábytek a dřevěné obklady a konstrukce je červotoč, který ve dřevě vyhlodává chodbičky, klade do nich vajíčka a postupně ničí a drolí materiál. Jeho přítomnost odhalíme díky charakteristickému chroupání, které v úplném tichu uslyšíme a také podle povrchových chodbiček, ze kterých se sype dřevěný prášek. Zásah proti červotočům je náročný, a pokud jsou objeveni pozdě, nezbývá, než nábytek vyhodit.

Pokud je objeven včas, může pomoci chemické ošetření dřeva, nebo zahubení gama zářením. Červotoč se nevyskytne jen tak z ničeho nic, do dřeva se dostane ještě v lese a pak se akorát rozšiřuje do dalších kusů nábytku. Napadá dřevo o vlhkosti nejméně 10 % a nejvíce 80 %.

Chemické ošetření dřeva

Dřevo se ošetřuje impregnací máčením nebo tlakovou impregnací. Při impregnaci máčením se většinou používá kyselina boritá, případně další chemické přípravky. Dřevo má po máčení charakteristický odstín, zpravidla zelený, díky kterému je na první pohled poznat, že je naimpregnované a odolné.

Dřevo nelze dobře impregnovat, pokud není vysušené, požadavky na vysoušení dřeva upravují normy, dle kterých je maximální vlhkost dřeva pro interiér 12 %, tak aby nelákalo žádné plísně ani škůdce.

Jak poznat jestli je dřevo v pořádku?

Špatné dřevo od zdravého poznáte okamžitě, nemá na sobě houby, praskliny, díry… Jenže v případě, že si kupujete dřevěný nábytek či obklad, prakticky nemáte šanci rozpoznat, jestli je dřevo nezávadné. Sledujte pro vždy reference jednotlivých nábytkářských firem a nenechte se zlákat nízkou cenou. Protože to může znamenat právě to, že se jedná o neošetřené dřevo. U nás pečlivě kontrolujeme každý kousek dřeva tak, abychom měli jistotu, že vám hotový nábytek či obklady bude přinášet jen radosti a ne starosti.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu