Pokládání podlahy svépomocí: Na co se připravit

12.10.2017 Josef Řezníček

picture

Koupi dřevěné podlahy většinou předchází dlouhé rozhodování, jaký zvolit odstín, jaké dřevo a také, jestli si zaplatit pokládku, nebo to zkusit na vlastní pěst. Pokládka není těžká, ale i tak vyžaduje pečlivou práci, aby podlaha sloužila tak jak má. Jaké jsou nejčastější chyby při pokládání podlahy?

Pokud vám podlahu pokládají profesionálové, máte stoprocentní záruku, takže když se podlaha poničí, máte nárok na její opravu i v případě, že se jedná o chybnou pokládku. Pokud si podlahu pokládáte sami, reklamovat můžete jen vady materiálu, nikoliv škody, které vznikly neodbornou pokládkou.

Podívejte se proto důkladně na návody, které jsou u parket vždy přiložené, nebo na naše video návody. A taky si přečtěte nejčastější chyby, kterým je nutné se při pokládce vyvarovat.

1. Vlhký a nerovný podklad

Nikdy nepokládejte podlahu na podklad, který ještě není plně vysušený. Vlhký podklad totiž podlahu během několika dní zvlní a zničí. Pro jistotu vlhkost přeměřte vlhkoměrem, než začnete podlahu podkládat. Pomocí 2 metry dlouhé laťky vyzkoušejte, jestli je podklad rovný. Pokud je pod laťkou v některém místě více než 2 mm rozdíl, povrch musíte zbrousit nebo znivelizovat, jinak se po podlaze neprojdete bez vrzání.

2. Bez dilatačních spár to nejde!

Dilatační spáry nejsou hloupý výmysl výrobce, musí tam být, dřevo je živé a vlivem teploty a vlhkosti se roztahuje, pracuje. Bez dilatačních spár se v místě odporu rozlomí a zničí. Spáry se zakryjí soklovou lištou.

3. Parozábrana se nedává na dřevo

V případě pokládky plovoucím způsobem na beton nebo anhydrit se dává parozábrana, a na ni kročejová izolace, např. miralon. Pokud je však podklad dřevěný, parozábranu v žádném případě nedávejte, podklad by nemohl dýchat a shnil by.

4. Počítejte a přemýšlejte

Rozpočítejte si, jak vám pokládka vyjde, aby vám na konci nezbyly třeba jen 2 centimetry – potom by totiž bylo těžké podlahu zacvaknout a navíc by to na pohled nevypadalo dobře. Místo si klidně rozpulte na obě strany stejně. Pokud vám zbývá 15 cm, nechte si 7,5 cm na každou stranu. Při pokládce hladké podlahy směřujte prkna kolmo k oknu, aby na nich při slunečním svitu nebyly vidět čáry.

5. Lepidlo nanášejte rovnoměrně

Podlahu můžete instalovat buď plovoucím způsobem, nebo lepením. Pokud ji lepíte, dbejte na to, aby vrstva na podlaze byla vždy rovnoměrná, vyhlaďte ji stěrkou a pak teprve na ni vložte parketu. Vždy lepidlo nanášejte jen na kousek, na který budete ihned pokládat, aby vám neztvrdlo. Počítejte také s tím, že po nanesení musí podlaha 24 - 48 hodin zasychat, než ji vystavíte zátěži. V případě plovoucího způsobu na ni můžete vstupovat ihned po pokládce.

6. Pozor na křivé stěny

Platí, že pokládka první řady je nejtěžší a pak už to jde jako po másle. Než se do první řady pustíte, zkontrolujte, zdali nemáte křivé stěny. Pokud ano, obkreslete si je na parketu a ořízněte ji co nejpřesněji. Po první řadě už je to hračka a můžete si užívat ten krásný pocit, jak se ošklivý betonový povrch mění v krásnou, dřevěnou podlahu a prosvětluje vaši místnost.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu