V obklopení dřeva: dřevodomek nebo obklad?

3.1.2017 Josef Řezníček

picture

Žít v obklopení dřeva je velice příjemné, protože dřevo perfektně dokresluje pohodovou atmosféru v interiéru, dýchá, voní a skvěle vypadá. Můžeme si zvolit cokoliv, od dřevěného nábytku a doplňků, až po dřevěné obklady a celodřevěné domky. Jaké mají výhody a nevýhody?

Hlavní výhodou dřevěných domků je rychlost stavby. Na rozdíl od zděných budov nemusíte čekat na vymrznutí základů a celá stavba může být postavena během pár měsíců. Případně také během několika dnů, pokud se jedná o „skládačky,“ které se pouze přivezou a složí.

Dřevostavba je šetrná k životnímu prostředí, a nenáročná na energie. Dřevo je dobrý izolant a při vhodném zateplení s ním lze dosáhnout nízkoenergetických standardů. Správně zaizolovaná stavba dýchá, netvoří se v ní plísně a není náročná na údržbu. A také se v ní krásně spí, v zimě se rychleji vytápí a v létě se nepřehřívá.

Jak je to s hlučností?

Nejobávanějším problémem u dřevostaveb je možný hluk, který právě použitý materiál ovlivňuje. Dřevostavby sice běžné standardy na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost plní, ale pro někoho to není dostatečné a je nucen akustickou izolaci doplnit. Další nevýhodou je úroveň požární bezpečnosti – dřevo je totiž hořlavý materiál. Stavební materiál je však zpravidla opatřen protipožárním nátěrem, který dobu hoření prodlužuje.

Dřevěné doplňky

Pokud se vám dřevěné stavby líbí, ale jste fanoušky tradičních stavebních materiálů, můžete zvolit pouze dřevěný obklad, díky kterému bude domek vypadat jako ze dřeva, přitom si zachová vlastnosti zděného domku. Na polystyrenovou vrstvu vložíte dřevěné desky a stavba bude vypadat jako dřevěná. Nejčastěji se používají desky z modřínu, nejtvrdšího jehličnanu, který je prudce elegantní. Postupem času totiž mění barvu, šedne a černá a dřevo tak získá zajímavý nádech.

Ze dřeva můžete mít rovněž jen část stavby, třeba dřevěný plot, nebo také dřevěné terasy a pergoly, které vypadají skvěle a vykouzlí úžasnou přírodní atmosféru. Na výrobu teras se nejčastěji používá právě modřín, protože je díky vysokému obsahu smůly odolný proti hnilobě a hmyzu a vydrží tak velice dlouho. Modřínové dřevo je srovnatelné s exotickými dřevinami, jako je merbau či jatoba a přitom je levnější.

Kvalitní dřevo

Ať už se rozhodnete bydlet v dřevostavbě, nebo v klasickém zděném domě zkrášleném dřevěnými obklady, terasou či ploty, vždy dbejte na důkladný výběr výrobce, u kterého máte zaručeno, že nepoužívá nekvalitní, nevytříděné dřevo, které by vaši stavbu a doplňky mohlo ohrozit. A pak už si můžete jen užívat života v obklopení dřeva.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu