Jak poznat kvalitní dřevo?

11.3.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevo je už od počátků lidské civilizace základním stavebním materiálem – a ačkoliv ho dneska dokážeme nahradit umělými materiály, lidé o něj stále jeví obrovský zájem. Jak ale poznat, že dřevo pro váš nábytek, podlahu nebo terasu je skutečně kvalitní a něco vydrží?

Dřevo musí být zdravé ...

Dříve lidé kvalitu dřeva posuzovali hlavně podle suků – čím méně suků dřevo mělo, tím lépe. Postupem času ale tento trend vymizel, dnes jsou naopak suky žádané. Podtrhují totiž přirozenou krásu dřeva, což v době umělých materiálů a vyspělých technologií oceňujeme mnohem více, než kdykoliv dříve.

Základním předpokladem kvality dřeva je jeho zdravost. Zdravé dřevo není nahnilé či plesnivé, nemá v sobě stopy po červotočích ani houbách, má tvrdé a zdravé suky. Právě na suky se při kontrole dřeva zaměřte nejvíce – pokud dřevo chytá nějakou chorobu, na sucích se projevuje jako první. Měkké, vypadávající nebo nepřirozeně zbarvené suky značí problém.

Dalším (byť méně důležitým) parametrem kvality dřeva je způsob jeho těžby. Spousta majitelů lesů dnes pracuje dle tzv. standardů PEFC = trvale udržitelného hospodaření v lesích. Majitelé s certifikátem PEFC hospodaří v lesích takovým způsobem, aby zachovali jeho biodiverzitu, produkční schopnosti i regenerační kapacitu. Dopad na životní prostředí je při takovém způsobu těžby téměř zanedbatelný.

... a správně vysušené

Klíčovou roli ve výsledné kvalitě dřeva ale hraje až způsob, jakým se s ním po pokácení stromů nakládá. Dřevo se totiž musí dobře vysušit – a to prakticky ihned poté, co se přiveze z lesa. Jakmile kulatina začne schnout přirozeně, dřevo degraduje a pro stavební účely se stává nevhodné.

S čerstvě pokáceným dřevem proto musíme naložit dvěma způsoby:

poslat na pilu, kde dřevo vhodně uskladníme a pravidelně navlhčujeme,

nařezat a poslat rovnou do profesionální sušičky, kde fošny pomocí vzdušných proudů vysušíme.

Třeba my v TDV vlastníme moderní sušičku dřeva s mezinárodní certifikací IPPC, díky čemuž dřevo po vysušení můžeme dodávat do celého světa. V závislosti na jeho tvrdosti dřevo sušíme od 2 do 8 týdnů na vlhkost od 6 % do 15 % - podle účelu použití. Dřevo do interiéru má mít vlhkost od 6 % do 8 %, dřevo do exteriéru od 10 % do 15 %.

Tvrdé vs. měkké: i to hraje roli

Ani 100% zdravé a dobře vysušené dřevo ale ještě pořád není zárukou, že vaše nová dřevěná podlaha vydrží desetiletí. Dřevo se musí i dobře opracovat – při hoblování, broušení či lepení je třeba dbát maximální opatrnosti. Pokud byste například hoblovali suky, nejspíš je vytrhnete a dřevěnou desku tím zničíte. Suky se musí jemně brousit.

Důležitá je i správná volba dřeva vzhledem k účelu použití. Na podlahy, schody a další namáhané plochy doporučujeme dřevo tvrdé (dub, buk, jasan, habr, třešeň, javor) – byť je kvůli nižší výtěžnosti a náročnějšímu zpracování dražší, odvede vám skvělou službu.

Naopak na nábytek, okna nebo zahradní stavby postačí levnější dřevo měkké (smrk, borovice, modřín). Platí to hlavně pro okna a dveře – měkké dřevo totiž lépe izoluje.

Poslední článek ovlivňující kvalitu dřeva jste pak vy, koneční zákazníci. O dřevo je totiž potřeba se starat – ale o tom si více řekneme zase příště.

Dejte si pozor na správný výběr

Svou roli v péči hraje také správná volba dřeva vzhledem k účelu použití. Na schody, podlahy a další fyzicky namáhané plochy požívejte dřevo tvrdé (dub, buk, jasan, habr, třešeň, javor), které sice je kvůli své nižší výtěžnosti a obtížnějšímu zpracování dražší, ale pro tyto účely vhodnější.

Naopak na nábytek, okna nebo zahradní stavby použijte levnější dřevo měkké (smrk, borovice, modřín). Platí to hlavně pro okna a dveře, protože měkké dřevo lépe izoluje.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu