Jak proměnit dubové dřevo v ořechové? Čpavkováním!

8.8.2017 Josef Řezníček

picture

Americké ořechové dřevo je vysoce ceněný materiál, protože má nejen skvělé vlastnosti, ale také nádherný přepychový vzhled, nepravidelné žilkování a krásný jemně fialový odstín, čemuž bohužel odpovídá cena. Existují však techniky, kterými se dá ořechový vzhled vytvořit u dubového dřeva a ušetřit tak peníze.

O změnu barevného odstínu dřeva se usiluje od pradávna. Naši předci například získávali tmavé, medové odstíny termizací dřeva, zahřátím materiálu na vysokou teplotu, 300°C. Dřevo zuhelnatělo a také se stalo odolným proti červotočům a plísním.

Ani samotné čpavkování dřeva není novinkou. O tom, že čpavek mění barvu dřeva, se naši předci dozvěděli zejména v kravínech, kde se o změnu barevného odstínu postaraly krávy produkující čpavek.

Jak se čpavkuje dnes?

Na čpavkování se používá čpavkovací komora, do které se umístí dřevo, vypustí se čpavek, nechá se působit a dřevo v řádu pár hodin získá exkluzivní ořechovou barvu. Pokud chcete dřevo úplně tmavě, je potřeba provést hloubkové čpavkování pod tlakem, které trvá zhruba týden.

Český nebo americký ořech?

Dřevo z našeho ořešáku vlašského je také kvalitní a má zajímavou kresbu, nicméně barva je spíše nevýrazná, šedá. Americký ořešák černý je o mnoho vzácnější a v Česku se s ním můžeme setkat hlavně v parcích a královských zahradách. Má krásně nafialovělý, tmavý odstín.

Čpavkovací komora

Naše čpavkovací komora je dostatečně prostorná na to, aby pojmula i dřevo větších rozměrů, může být i surové, před lakováním. Čpavkování je metodou, kterou se vyplatí vyzkoušet, ořechový odstín dodá vašemu interiéru luxusní atmosféru, bez toho, aniž byste zaplatili majlant.

Pokud máte zájem dát vašemu nábytku nový nádech a pořádný šmrnc, neváhejte se nám ozvat a vyzkoušet jak se u nás mění dub v ořech!

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu