Jak správně pečovat o dřevo?

22.5.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevo je savý a pórovitý materiál, který během svého života pracuje – dýchá, mění rozměry, mění barvu. Mnozí o něm kvůli tomu tvrdí, že vyžaduje takřka stejnou péči jako malé dítě. Tak dramatické to ale rozhodně není – a v tomto článku vás o tom přesvědčíme.

Pozor na teplotu a vlhkost

Dřevo je háklivé hlavně na tyto dva faktory: teplotu a vlhkost.

Nejvíce mu vyhovují teploty od 18 do 25 °C a relativní vlhkost vzduchu od 40 do 60 %. Abyste jich v interiéru dosáhli, musíte pravidelně větrat (a to i v zimě), mít v pokoji kvítka a klidně si pořiďte i ionizátor nebo zvlhčovač vzduchu. Pro ověření toho, že máte v místnosti ideální podmínky, si pak domů kupte teploměr a vlhkoměr.

Nejnáchylnější na změny teplot a vlhkosti jsou dřevěné podlahy. Jednotlivá prkna podlahy k sobě musí dokonale pasovat – jakmile se roztáhnou nebo smrští, začne vám podlaha vrzat, případně se v ní objeví pukliny. Dávejte na to pozor.

V exteriéru si dřevo s teplotou a vlhkostí musí poradit samo, dbejte jenom na to, aby se nikdy nedotýkalo země a netahalo zbytečnou vlhkost odspodu. Proto se altánky a další zahradní stavby ze dřeva staví na kovových zemních vrutech.

Ochrana dřeva v exteriéru

Dřevo je sice odolný materiál, ale aby vám altánek nebo pergola na zahradě vydržely dlouho, musíte se o ně pravidelně starat. Při použití v exteriéru se dřevo nejčastěji chrání olejem, lazurou či emailem.

Oleje a lazury chrání dřevo před UV zářením a vlhkostí tím, že vytváří na povrchu průhledný filtr zabraňující pronikání vlhkosti dovnitř dřeva. Vybírejte takové oleje a lazury, které umožňují dřevu dýchat (jsou paropropustné) a mají ideálně co nejtmavší barevný odstín (ty díky vyšší hustotě pigmentů lépe chrání před UV zářením).

Email je kapitolou sám pro sebe – jde o tvrdou a nepropustnou barvu, přes kterou není vidět původní dřevo. Zato ale dlouho vydrží, dobře ochraňuje dřevo a můžete ho mít v jakémkoliv barevném odstínu RAL.

Nezapomínejte na to, že lazury, oleje i emaily musíte pravidelně renovovat. Obvykle jednou ročně, u některých olejů i častěji – informaci vždy najdete na štítku výrobku. Odměnou vám ale bude krásné, zdravé a silné dřevo.

Ochrana dřeva v interiéru

Udržování optimální vlhkosti a teploty v interiéru k ochraně dřeva nestačí, i tady musíte pravidelně ošetřovat jeho povrch. Ideálně olejem nebo lakem.

Na oleji je skvělé to, že vám umožňuje přímý kontakt se dřevem. Doslova se totiž zapustí do dřeva, čímž dává vyniknout jeho kráse i přirozenosti. Pokud se vám navíc vrstva oleje poškodí, lze ji lokálně opravit a naolejovat pouze dané místo. Hlavně u podlah je však nevýhodou oleje údržba – cca jednou za půl roku je nutné celou podlahu přeolejovat.

Lakované dřevo oproti tomu prakticky žádnou údržbu nevyžaduje. Stačí ho jen jednou za čas vytřít mírně vlhkým mopem nebo zamést a tím pro vás starosti končí. Na druhou stranu ale má i pár nevýhod – vrstva laku je na povrchu cítit a vy tak ztrácíte přímý kontakt se dřevem. Když se navíc vrstva laku poškodí, je nutné přelakovat celou plochu znovu (v případě podlahy tedy celou podlahu).

Dejte si pozor na správný výběr

Svou roli v péči hraje také správná volba dřeva vzhledem k účelu použití. Na schody, podlahy a další fyzicky namáhané plochy požívejte dřevo tvrdé (dub, buk, jasan, habr, třešeň, javor). To je sice kvůli své nižší výtěžnosti a obtížnějšímu zpracování dražší, ale pro tyto účely vhodnější.

Naopak na nábytek, okna nebo zahradní stavby použijte levnější dřevo měkké (smrk, borovice, modřín). Platí to hlavně pro okna a dveře, protože měkké dřevo lépe izoluje.

Jestliže splníte tyto podmínky a budete dřevo pravidelně ošetřovat, vydrží vám krásné celá desetiletí. A věřte, že to za tu trošku námahy stojí.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu