Je dřevo dobrý tepelný izolant?

7.10.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevo je oblíbený stavební materiál, protože je snadno dostupné, udržuje příjemnou atmosféru a hlavně velmi dobře udržuje teplo. V severských zemích, jako je například Finsko či Norsko, se domky staví ze dřeva běžně. Jedinečné tepelně izolační vlastnosti dřeva jsou zkrátka k nezaplacení.

Dřevěná okna

Kdo si pořídí dřevěná okna, má na věky vystaráno. Jsou totiž prakticky nezničitelná a skvěle udržují domov v teple. Mezi jejich zásadní nevýhodu však patří vyšší cena a nutnost pravidelné údržby. Okna jsou pokrytá 0,3 milimetrovou vrstvou lazury, ze které se každý rok 10 % ztrácí. Ideálním řešení je proto každý rok okno nastříkat speciální emulzi, která obnoví mikropóry povrchu a zvýší odolnost a životnost dřeva. Nezabere to moc času a svým oknům zajistíte nesmrtelnost. Plastová okna jsou v porovnání s dřevěnými okny levnější, ale jejich životnost je kratší - většinou je zpravidla nutné je po 20 let vyměnit, protože se zkřehnou a zežloutnou.

Jaký rozměr vybrat?

Pro co nejlepší tepelnou a akustickou izolaci dřevěných oken je důležité vybrat také správnou stavební hloubku profilu. Běžnou tepelnou izolaci pro co nejširší využití zajistí hloubka 68 milimetrů. Pro nízkoenergetické stavby a pasivní domy se však doporučuje zesílená stavební hloubka 78 mm, případně 92 mm, která splňuje vysoké požadavky na úsporu energií.

Eurohranoly

Dřevo má tendenci se prohýbat a praskat, proto se dnes na výrobu oken a dveří používají zejména eurohranoly – třívrstvé lepené hranoly ze dřeva. Díky rozřezání a opětovnému slepení dřeva, získává hranol pružnost a odolnost, která má pak velmi vysokou životnost. Pro dosažení kvalitní tepelné izolace u dveří se také vyplatí PUR deska, která se skládá ze voděvzdorné překližky vyplněné polyuretanovou pěnou.

Které dřevo lépe izoluje?

I mezi jednotlivými typy dřeva jsou různé vlastnosti tepelné izolace. Tvrdé dřevo, jako je například dřevo z dubů, buků či exotických stromů má sice větší mechanickou odolnost, ale izoluje méně. Lepším izolantem jsou měkká dřeva, která jsou navíc levnější. Například takový smrk už po 40 letech můžete pokácet, ale dubu to trvá až 140 let. Mezi letokruhy nejsou tak velké mezery a dřevo je proto měkčí.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu