Dřevěná podlaha: Na co se nás nejčastěji ptáte?

9.7.2018 Josef Řezníček

picture

Mít dřevěnou podlahu je příjemné. Rozzáří celý interiér a dodá mu atmosféru pohody, dřevo je živé, dýchá, pracuje a skvěle se po něm chodí. Jenže co dělat, když se zarazíte již při pokládce podlahy?

Jde to ztuha

Problém často nastává už při pokládce, kdy se na nás často zákazníci obracejí, že jim jednotlivá prkna nejdou do sebe zaklesnout. Jenže většinou je to pouze proto, že se zákazníci bojí použít sílu, aby podlahu nepoškodili. Naše rada zní, nebojte se toho! Vezměte si hranolek a kladívko a jednotlivá prkna, skrz hranolek přibouchněte. Uvidíte, že bude ihned po problému.

Nepomáhá ani hranolek

V ojedinělých případech může dojít k tomu, že ani s dostatkem síly se pokládka nedaří. Z naší zkušenosti tento problém nastává, pokud v místnosti, kde podlahu pokládáte, je teplota nižší než pokojová. Dřevo je živý materiál a na změny teplot reaguje. Pokud se vám tedy pokládka nedaří kvůli teplotě, zkuste zapnout topení a uvidíte sami.

Podklad není dostatečně suchý

Vždy je důležité, aby byl podklad, na který podlahu pokládáte, byl suchý, což platí zejména v novostavbách a při kompletních rekonstrukcích. Zákaznicí se nás často ptají, jak poznat, že je podklad suchý. U každého materiálu si můžete zjistit, jak dlouho tvrdne, ale je nutné také brát v potaz okolní teplotu a další parametry. Proto doporučujeme vždy použít vlhkoměr, který vám dá 100% odpověď. Našim zákazníkům ho zapůjčujeme.

Podlaha je pořád zamaštěná

Setkali jsme se také se situací, kdy se na nás obrátila klientka, která si nevěděla rady s údržbou. Ačkoliv podlahu vytírala každý den kvalitními, drahými mycími prostředky, pořád na ní byl vidět každý krok a působila zapatlaně. Problém byl v používaných prostředcích, které obsahovaly leštěnku, která na podlaze vytvořila mastný film, ve kterém se opravdu každý krok obtiskl. Klientce jsme doporučili umývat podlahu pouze čistou vodou a od té doby již s údržbou neměla problémy.

Co s vylitou tekutinou?

Našim podlahářům dalo pořádně zabrat opravit podlahu, na kterou děti jedné z klientek vylily inkoust. Tekutina zatekla bohužel velmi hluboko, do hloubky 2 mm a vyžadovala náročné broušení. Této situaci se však dalo snadno předejít. Podlaha totiž byla olejovaná a olejovou vrstvu je nutné každý půlrok doplňovat – což se bohužel v případě této podlahy nestalo již delší dobu. Proto ztratila ochrannou vrstvu a tekutinu nasála. Pokud máte olejovanou podlahu, pravidelně ji udržujte. V případě, že víte, že budete lajdačit, doporučujeme zvolit spíš lakovanou podlahu.

Kde zakoupit olej?

Často se nás ptáte, kde se udržovací olej na podlahu prodává. Celou řadu různých výrobků nabízí hobby markety, případně specializované obchody na barvy a laky. Pokud máte cestu kolem nás, máme rozlívaný olej a rádi vám potřebné množství odlijeme. Na 50 m2 potřebujete cca 0,5 litru oleje, který vás vyjde na 500 Kč.

Stala se vám nějaká situace, se kterou jste si nevěděli, nebo neví rady? Dejte nám o tom vědět, rádi poradíme.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu