Dřevěné podlahy pod lupou.

17.4.2014 Josef Řezníček

picture

Jsou krásné a příjemně hřejí.

Koberec, laminát nebo dlažbu? A co třeba dřevo? Před koupí nové podlahy nám v hlavě vyvstává tolik otázek, že by to vydalo na solidně tlustou knížku. V tomto článku se vám proto pokusíme přiblížit jedny z nejoblíbenějších podlah současnosti – totiž podlahy ze dřeva. A snad přitom zodpovíme i některé vaše otázky.

Půvabné kouzlo přírody
Začněme hned zostra. Dřevěné podlahy jsou nádherné. Jejich jedinečná a nepravidelná struktura plná suků a letokruhů na vás vdechne půvabné kouzlo mocné přírody pokaždé, když vstoupíte do místnosti. Nikdy nenajdete dvě úplně stejná prkna, natož abyste našli dvě stejné podlahy. Dřevo si vždy zachovává svou vlastní tvář - a pokud se o něj budete dobře starat, zůstane stejně krásné i po několika desítkách let používání.

To teplo si zamilujete
Od země je největší chlad, říkává se. U dřevěných podlah však nic takového neplatí. Dřevo je na dotek velice příjemný materiál, který zůstává příjemně hřejivý i v případě, že venku udeří tuhé mrazy. Klidně můžete chodit bosky, hrát si na podlaze s dětmi nebo třeba na zemi cvičit. A teplé ponožky nebo deky? Ty protentokrát nechte ve skříni.

Pozor na vlhkost
Dřevo jakožto přírodní materiál reaguje na okolní prostředí. Pokud se v místnosti mění relativní vlhkost vzduchu, reaguje na tuto skutečnost dřevěná podlaha změnou rozměru. Tato relativní vlhkost ve vaší domácnosti by se měla pohybovat v rozmezí od 50 do 60 %. Pokud bude vlhkost nižší, můžete trpět nemocemi horních cest dýchacích, toto bývá hlavně v zimě, když se topí a nebo v létě, když se používá klimatizace, která vzduch hodně vysušuje. Naopak, pokud je vlhkost vyšší, můžou se objevit plísně. Pokud máte doma vlhkost extrémně vysokou a nebo extrémně nízkou, dřevěné podlaze to vadí a reaguje na toto vrzáním, takže Vás varuje před možnými budoucími problémy. Dřevěná podlaha, tím, že je hlavně přírodní materiál, je takovým ochráncem Vašeho zdraví.

Lak nebo olej?
Při koupi dřevěné podlahy si musíte vybrat také povrchovou úpravu. Ta je potřeba z důvodu savosti dřeva. Trvanlivější je lakování, které zvyšuje odolnost podlahy před poškrábáním nebo ušpiněním a minimalizuje nároky na údržbu. Olejování podlahy zachovává příjemný kontakt se dřevem, protože není mezi vámi a dřevem vrstva laku, ale dotýkáte se přímo dřeva. Olej působí více matným dojmem, ale na rozdíl od laku je potřeba jej minimáně dvakrát za rok oživit. Na údržbu dřevěné podlahy stačí vysavač na rovné podlahy a v případě většího znečištění ji umýt mírně vlhkým mopem. Snažte se vyhnout agresivním chemickým přípravkům, se kterými si přírodní podlaha moc nerozumí.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu