Dřevo jako stavební materiál

9.12.2016 Josef Řezníček

picture

Jaké má výhody a nevýhody?

Obklopit se dřevem je velmi příjemné, nejen z hlediska estetického, ale i z hlediska psychického. Dřevo totiž vytváří klidnou, pohodovou atmosféru a krásně voní. Někdo se spokojí s kvalitním dřevěným nábytkem a doplňky, někdo touží po stavbách vyrobených čistě ze dřeva. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Dřevo jako stavební materiál je velmi oblíbené už od nepaměti a důvod je jasný - v minulosti bylo jedním z nejdostupnějších materiálů v našich končinách a starodávné roubenky na některých vesnicích jsou krásným příkladem lidové tvořivosti dodnes.

Dřevodomky

Postavit si klasickou roubenku je docela kumšt, snadnější a dnes populárnější variantou jsou dřevodomky. Dřevodomky mají tu výhodu, že jsou krásné, navozují příjemnou atmosféru a také se velmi rychle staví. Na rozdíl od zděných domků totiž nepotřebují vymrznout a dají se pořídit ve formě stavebnice, která se pouze složí, a do pár dnů můžete bydlet. Jsou také levnější a snadno se vytápějí.

Mezi jejich nevýhody však patří zejména hořlavost – pokud nešťastnou náhodou dojde k požáru, domky velmi rychle shoří. Dalším rizikem je také dřevokazný hmyz, proti kterému se však dřevo zpravidla ošetřuje impregnací kyselinou boritou, anebo také dřevomorka. Tato houba se může objevit, pokud dřevo není dostatečně vysušené – roste při vlhkosti nad 18 %. S houbou se velmi těžko bojuje a úplně se odstraní spálením dřeva.

Dřevěný obklad

Pokud pro vás rizika převyšují výhody, můžete svůj domov dřevem pouze zkrášlit. Zajímavou variantou je vnější obklad stavby, kdy na polystyrenovou vrstvu vložíte dřevěné desky, například z modřínu. Modřín totiž časem zšedne a zčerná a vytvoří tak originální, elegantně chladný vzhled. Dobrou volbou jsou také dřevěná okna a dveře, které se sice musí udržovat, ale kromě estetických vlastností mají i dobré funkční vlastnosti – vydrží prakticky na celý život. Krásně vypadají také dřevěné ploty, které stačí designově sladit s nějakým kovem a výsledek je velmi krásný.

Dřevo do interiéru

Útulnou atmosféru v interiéru tvoří i dřevěné doplňky. Kromě dřevěného nábytku má vynikající vlastnosti i dřevěná podlaha, která je velmi příjemná pro bosou chůzi a není tak studená jako dlaždice. Zajímavým řešením jsou přiznané stropní trámy, typické zejména pro podkrovní byty. Pokud však v bytě žádné nemáte a tato varianta se vám líbí, je možnost vytvořit falešné trámy ze stlučených dřevěných prken, které se dají i různě opracovat, v závislosti na tom, zdali chcete, aby vypadaly jako nové, nebo aby dýchaly historií.

Kvalitní dřevo

Dřevo jako stavební materiál má své výhody i nevýhody. Každému se líbí něco jiného a proto raději než podle trendů, vybírejte podle toho, co se vám líbí a v čem se vám bude příjemně bydlet. Vždy ale sázejte na kvalitní dřevo, tak aby nejen dobře vypadalo, ale mělo dobré vlastnosti a dlouhou trvanlivost.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu