Jak opravit dřevotřísku?

1.4.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevotřískové desky (DTD) jsou díky své nízké ceně a ucházející kvalitě velmi oblíbené, pokud se však poškodí, bývá jejich oprava dost problematická. Lze je vůbec opravit? A za jakých podmínek ano?

Co je to dřevotříska?

Nejprve trocha teorie – dřevotříska jsou vlastně malé dřevěné třísky, vzájemně k sobě slepené a slisované.

Výchozí surovinou pro výrobu dřevotřísky je dřevní odpad – např. z pil, truhlářských dílen atp. Tento dřevní odpad se nejprve vysuší a vytřídí (ne všechny třísky jsou pro výrobu desek vhodné), následně výrobce na jednotlivé třísky natře vrstvu formaldehydového lepidla a materiál za teploty cca 150-200 °C slisuje.

V závěrečné fázi už se desky jenom naformátují na požadované rozměry, nechají vysušit a opatří povrchovou úpravou. Jakou přesně?

Fólie, lamino i laminát

Na povrch dřevotřískových desek se nejčastěji dávají tyto tři materiály – fólie, lamino nebo laminát.

Fólie představuje jenom velmi slabou, až papírovou vrstvu, má spíše designový než technický účel. Pokud se vám foliovaná deska poškodí, je neopravitelná a musíte ji vyměnit.

Lamino (LTD) je již kvalitnější materiál, jde o laminovací papír zalitý melaminovou pryskyřicí. Laminované desky jsou tvrdší než desky z dřevěného masivu, jejich nevýhodou je však velká citlivost na vlhko. Pokud vám lamino navlhne, dostane se voda i do dřevotřísky, ta se nafoukne a deska je na vyhození.

Při mechanickém poškození laminované desky použijte opravný vosk Novoryt. Ten v roztaveném stavu aplikujete na poškozené místo a necháte ztvrdnout. Následně můžete povrch lehce obrousit, abyste vyrovnali hrany.

Laminát je ze všech tří povrchových úprav DTD nejtvrdší a nejodolnější. Jde o tenké desky z umělého materiálu a s uzavřeným povrchem bez pórů. Tyto desky jsou velmi odolné vůči mechanickému poškození i některým chemickým látkám, takže byste je neměli rozbít. Pokud se to přesto povede, opět použijte Novoryt – ale deska poté ztrácí svoje vlastnosti.

Pozor na hrany

Nejslabším místem DTD jsou její hrany – při lepení zde zůstávají vzduchové mezery, přes které pak proniká voda dovnitř desky.

Pro laminované a laminátové desky rozhodně doporučujeme plastové ABS hrany, které, pokud se dobře přilepí, poskytují kvalitní ochranu. K laminátovým deskám můžete použít i hranu ze stejného laminátu, jako je deska, aby vám barevně 100% seděla.

K foliovým deskám vám bohatě postačí papírová-melaminová hrana – u tohoto typu desek zkrátka musíte počítat s tím, že vám ve vlhku nevydrží.

A co když se hrana z desky začne odlepovat? Při mírném odlepení použijte sekundové lepidlo, jestliže jde o větší závadu, navštivte nejbližšího truhláře.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu