Jak se suší dřevo?

4.11.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevo je oblíbený přírodní materiál, se kterým se sice krásně pracuje, ale má jednu pořádnou nevýhodu. Je plné vody. Pokud ho správně nevysušíme, nejen, že ho nemůžeme opracovat a nalakovat, ale také se nám zkroutí a změní tvar. Jak správně dřevo vysušit?

Když porazíte smrk, který má 650 kg, po jeho vysušení zjistíte, že váží o polovinu méně. Stromy totiž obsahují až 50 % vody, kterou před zpracováním musíme vysušit, aby se nám výrobek nezkroutil. Dřevo se kroutí, protože roste dokola a podle toho i vysychá – z venku dovnitř. Nejdříve se odpařuje voda na povrchu a suchý povrch pak natáhne novou vodou z vnitřních vrstev, odkud se opět vypařuje.

Přirozené sušení

Pokud máte mokré dřevo například na topení a chcete si ho doma vysušit, najděte takové místo, ve kterém dřevo nebude vystavené slunci ani průvanu – mohlo by se potrhat. Zároveň však dřevo potřebuje dostatek vzduchu a minimum vlhkosti, aby neshnilo. Ideální jsou proto dřevníky, přístřešky u návětrných stran domů či stodoly. Dřevo nesušte ve vlhkých sklepech a nepřekrývejte je igelitem! Sušení dřeva na topení trvá přibližně dva roky.

Sušárny

Výrobci staveb, nábytku a jiných výrobků ze dřeva ale dva roky čekat nemohou. Dřevo se proto profesionálně suší v tzv. sušárnách. Existuje více typů umělého sušení, které se liší nejen dle výše nákladů, ale také podle šetrnosti k danému materiálu a rizikům prasknutí.

Nejlevnější na pořízení i na provoz je horkovzdušná sušárna, ve které například dubové fošny o 5 cm sušíte pouhých 8 týdnů. A 4 mm dýhu jen tři dny. I zde však musí být intenzita sušení pozvolná, aby dřevo nepopraskalo. Pokud povrch vyschne velmi rychle a zmenší se, zatímco vnitřek vyschne málo, dřevo praskne a zbytečně ztrácíme materiál.

Šetrnější ke dřevu je kondenzační sušárna, která po dosažení optimální teploty dle typu dřeva začne odebírat vlhkost a odvádět vodu. Hodí se pro kvalitní, dražší dřevo, protože nedochází k velkému pnutí a riziko kroucení a praskání je nízké.

Dalším typem je sušení ve vakuových sušárnách - podtlak je také ke dřevu šetrnější. Podobně jako kondenzační sušárna suší až o 10 – 20 % rychleji než horkovzdušný typ. Je však o něco dražší na pořízení i na provoz.

Nejdražší, ale zároveň nejrychlejší sušení nabízí mikrovlnná sušárna, kdy i kvalitní dřevo vysušíte za pár hodin bez rizika prasknutí či pokroucení. Mikrovlnné sušárny jsou však velmi malé a větší kusy materiálu v nich vysušit nelze.

Cílová vlhkost dřeva

Pokud chceme použít dřevo do interiéru, jeho vlhkost musí být nižší než 8 %. Pokud do exteriéru, vlhkost dřeva by se měla pohybovat kolem 14–15 %. Existují však situace, ve kterých je mokré dřevo naopak výhodou – například pro vazby, protože jak dřevo postupně zasychá, zakrucuje se do sebe a zpevňuje se. Nebo například u roubených staveb, mokré dřevo vysychá a stavba si postupně sedá.

 

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu