Jaký materiál se hodí pro výrobu nábytku? Nabídka je překvapivě široká

14.7.2021 Josef Řezníček

picture

Ať už preferujete skandinávský minimalismus, nebo je vám lépe v rustikální roubence, pravděpodobně budete souhlasit s výrokem, že neexistuje interiér, do kterého by se nehodil dřevěný nábytek: záleží jen na designu a zvoleném materiálu.

Na světě existuje více než 100 000 různých druhů dřevin s různými vlastnostmi, žádná z nich však není univerzální a použitelná k libovolnému účelu. Seznamte se se základními charakteristikami dřeva a vyberte si variantu, která nejlépe doplní vaše bydlení.

Tvrdost dřeva určuje cenu i tvárnost materiálu

Vybíráte-li nejlepší materiál pro nábytek, masivní dřevo je skvělou volbou. Jde o nejstarší přírodninu používanou k tomuto účelu – dřevěný nábytek měli už ve starověkém Egyptě. Zásadním aspektem je volba konkrétní dřeviny a její tvrdost. Měkké dřevo většinou pochází z jehličnatých stromů. Snadno se opracovává, ale vydrží kratší dobu. Zejména smrkové dřevo je však dobrým kompromisem, pokud máte omezený rozpočet, ale nechcete si pořizovat nábytek z dřevotřísky. Mezi oblíbená měkká dřeva patří i borovice, ta se ale kvůli vysokému podílu pryskyřice hůře zpracovává, navíc je ještě křehčí než smrk. Populární je i modřín, bříza nebo olše.

Tvrdší dřevo je výrazně trvanlivější a méně náchylné k poničení, získává se častěji z listnatých stromů. Mezi nejpoužívanější tvrdá dřeva patří dub, buk, ořešák, třešeň nebo akát. Pořízení nábytku z tvrdého dřeva je finančně náročnější, vynaložené náklady se vám ale vrátí v podobě delší životnosti a menšího rizika poškození. Nejodolnější, avšak finančně nejnáročnější variantou je nábytek z tvrdých exotických dřevin, jako je například mahagon nebo eben. Často se jedná o kousky, které se dědí z generace na generaci.

Barva nábytku se přizpůsobí vašim představám

Pokud víte, jaká tvrdost dřeva je ideální pro vaše účely, přichází na řadu výběr barvy. Různé typy dřevin mají přirozeně různé odstíny, od krémově bílé přes béžovou a hnědou po téměř černou. Toužíte-li zachovat původní odstín a kresbu dřeva, je třeba zvolit takový olej nebo lazuru, které je zdůrazní. Výsledná barva se však působením slunce a vzduchu časem mírně změní. Světlé dřevo často šediví nebo tmavne, tmavé zase mírně zesvětlá. Možnou variantou je i nalakování či namoření nábytku do vámi požadovaného odstínu.

Životnost vašich masivních kousků prodlouží i vhodná údržba. Při jejich umístění myslete na to, že dřevo nesnáší přímý kontakt s vodou a zdroji tepla, mělo by tedy stát dál od topení i mimo přímé slunce. Při ošetření a čistění masivního dřeva se vyvarujte používání velkého množství vody: k setření prachu stačí vlhký hadřík, ošetření zajistí speciální prostředek na nábytek a jemný hadřík. Dřevo ošetřené olejem bude čas od času potřebovat obnovit nátěr, aby si zachovalo bezchybný vzhled i dostatečnou odolnost.

Máte jasnou představu o vzhledu i materiálu vašeho vysněného dřevěného nábytku? Oslovte odborníka, který vám pomůže změnit představu v realitu.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu