Podlahové topení: Co musí splňovat?

23.4.2018 Josef Řezníček

picture


Chodit po dřevěné podlaze bosou nohou je natolik příjemné, že stále více lidí přemýšlí nad pořízením podlahového topení, aby si tento zážitek mohlo dopřát bez toho, aby je zábly nohy. Než si ho pořídíte, dobře si zvolte dodavatele, aby topení pěkně hřálo a nepřinášelo potíže. Jak na to?

Podlahové topení je geniální vynález a to hlavně pro milovníky dřeva, kteří si nejraději užívají kontakt se dřevem bosou nohou a nehodlají v zimě mrznout. Podlahové topení na rozdíl od radiátoru méně víří prach a méně vysušuje vzduch.


Jak na topení získat záruku?


I když teplovodní topení vypadá jako jednoduchá práce, zalít pár trubek do betonu či anhydridu zas taková legrace není. V případě, že beton popraská, podlaha nebude držet a oprava se pořádně prodraží. Proto nedoporučujeme, abyste si podlahové topení dělali svépomocí. Pokud si totiž najmete specializovanou firmu, máte záruku, že vám vystaví protokol o tepelné zkoušce. V případě, že by beton či andhydrid popraskal a zničil podlahu, tento protokol slouží jako záruka.

Co dále protokol zaručuje?


Dalším důležitým bodem je pomalý náběh a seběh topení, který firma rovněž garantuje protokolem. V případě, že zapnete podlahové topení, nezačne hřát hned, ale bude pomalu nahřívat jednotlivé vrstvy až do maximální teploty 28° C, to stejné v případě, že ho vypnete, jednotlivé vrstvy budou chladnout postupně, několik hodin. Protokol o tepelné zkoušce garantuje pomalý náběh a seběh i maximální teplotu 28°C, čímž podlahu chrání před poničením.

Jakým způsobem pokládat?


V případě teplovodního podlahového topení musíte podlahu vždy nalepit, nikdy ji nepokládejte plovoucím způsobem, protože podlaha se pak těžko vytápí, navíc může změnami teplot začít lupat a vrzat.

Jsou i jiné způsoby topení?


Pod podlahu je možné umístit také elektrické topení, které se však pod dřevěnou podlahu příliš nedoporučuje, nejčastěji se používá například v koupelnách. Další variantou je třeba méně časté infra topení. Pokud se pro elektrické topení rozhodnete, opět vybírejte firmu, která je ochotná vám nabídnout protokol o tepelné zkoušce. Existují také další možnosti jako je třeba méně obvyklé infra topení, které je možné umístit i pod plovoucí podlahu.

Stačí podlahové topení?


Podlahové topení je sice příjemné na nožky, ale vzhledem k pomalému náběhu určitě doporučujeme nevsázet jen na něj a pořídit si do některých místností i klasický radiátor. Určitě ho oceníte, pokud přijdete ze zimy a budete se chtít rychle ohřát.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu