Praskající oheň uklidní, zahřeje a hlavně hned nevyhasne

1.9.2016 Josef Řezníček

picture

Dřevo má jednu velkou výhodu, která je zároveň nevýhodou. Je velmi hořlavé. Pokud dojde k požáru ve vašem obydlí, které je primárně dřevěné, je to doopravdy průšvih. Na druhou stranu se vysoké hořlavosti dřeva dá využít na přitápění a ušetřit tak poměrně dost peněz.

Jaké dřevo?

Dřevo musí být hlavně suché a mít dostatečný přístup kyslíku, jinak může dojít ke špatnému spalování, dehtování a zničení kotle. Ideální vlhkost se pohybuje mezi 10 % - 15 %, dřevo v takovém případě skvěle hoří a vyprodukuje méně znečišťujících látek. Vlhkost se bez přístrojů určuje těžko, nicméně platí, že požadované vlhkosti dosáhne po dvou letech sušení. Čím více se vlhkost snižuje, tím roste výhřevnost i spalné teplo materiálů.

Co hoří nejlépe?

Tvrdá dřeva, jako je například buk, dub, habr či exotické dřeviny hoří déle - na rozdíl od měkkých dřev, které hoří doopravdy rychle, nemusíte tak často chodit přikládat. Třeba celou noc. Pokud doma jenom přitápíme, stačí nám méně tvrdá dřeva, třeba smrkové. Pokud je však topení dřevem hlavní výhřevnou metodou, je lepší investovat do tvrdého dřeva.

Brikety

Brikety jsou tvořeny vysokotlakým stlačením čistých pilin bez kůry do válce. Piliny jsou slisované, nepoužívá se žádné pojivo, takže mají velmi vysokou výhřevnost bez přidaných látek. Opět se dají koupit levné na občasné topení, anebo krbové, noční brikety, které jsou sice dražší, ale hoří velmi dlouho. Noční brikety se tak hodí třeba, pokud jedete na víkend na chalupu, potřebujete ji vytopit a nestrávit všechen volný čas přikládáním.

Úspora

Topení dřevem vám může pomoct uspořit až polovinu částky, kterou byste platili za topení plynem nebo elektřinou. Bohužel ale vyžaduje, abyste na zimu mysleli již o dva roky dřív a zakoupili dřevo. Rozhodně to stojí za to nejen po stránce finanční, vůně dřeva zkrátka zútulní bydlení. Pokud máte třeba krb, sami dobře víte, jak příjemné a relaxační pocity probouzí pohled na plameny.

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu