Světlá vs. tmavá podlaha. Jakou zvolit?

8.8.2017 Josef Řezníček

picture

Při pořizování nové podlahy do interiéru musíme brát v potaz mnoho věcí, vybrat vhodný materiál, vzor a kresbu dřeva, ale také takový odstín, aby celou místnost neutopil. Který odstín se kam hodí? A jaké jsou současné trendy?

Nejoblíbenější jsou světlé podlahy

V minulosti byly populární tmavé odstíny podlah, dnes se do popředí derou světlé podlahy. A není divu, jsou praktické, není na nich vidět každé smítko a rozzáří každý interiér. Prostor se opticky zvětší, provzdušní, prosvětlí a krásně doladí jak dřevěný, tak barevný nábytek.

Současným trendem jsou bělavé a šedavé odstíny podlah, díky kterým interiér působí elegantně, čistě a prostorně. Vsadit můžete také na klasickou světle béžovou a jemně hnědou barvu. Soustřeďte se také na šířku prken a kresbu dřeva, tak, aby vás zaujala a dodala interiéru něco nového.

Tmavá dodává přepychovou atmosféru

Tmavé odstíny dřevěných podlah působí luxusně, elegantně a proměňují interiér v dokonale designově sladěné dílo. Můžete vyzkoušet podlahy namořené, ztmavené čpavkováním nebo podlahy z přirozeně tmavého dřeva, třeba krásného ořechu.

Tmavá podlaha je však drahá a vyžaduje si pravidelnou údržbu. Bohužel je na ní vidět každé smítko, a pokud vás neláká častý úklid, raději se tmavého odstínu vyvarujte.

Berte v potaz také pravidlo, že do malých a šerých místností se tmavé podlahy nehodí, opticky totiž zmenšují a ztmavují interiér. Představte si proto celkový vzhled místnosti, tedy i nábytek a doplňky, tak aby celkově místnost nebyla nevýrazná a málo světlá.

Jak je to se středně tmavými odstíny?

Středně tmavé odstíny jsou nejlepší na údržbu, protože smetí na nich není vidět a ztratí se i drobné fleky. I zde mějte na paměti velikost prostoru a do malých místností nedávejte příliš tmavé odstíny. Nábytek barevně odlište tak, aby interiér získal zajímavé detaily.

Jak je to s leskem?

Lesklé podlahy se normálně nedělají a ani je nedoporučujeme. Bohužel je na nich totiž vidět každá kapka, flíček či smítko. Kromě toho v málokterém interiéru vypadají hezky a ubírají přírodní krásu dřevu. 

foto autora
Josef Řezníček

Práci s dřevem se věnuji už 14 let a dostal jsem se k ní, jak se říká, „jak slepej k houslím“. Na vysoké škole jsem studoval zemědělství a potravinářství, ale protože jsem toužil...

číst dále ← Zpět do blogu